De werking van spiervezels in het lichaam: bouw sneller spieren op!

Een korte wandeling door de buurt in een gematigd tempo, meedoen aan een marathon of een rondje bal spelen met een vriend, het komt allemaal door de skeletspieren. Het lichaam bestaat uit honderden spiergroepen, die elk hun eigen functie vervullen en tegelijkertijd samenwerken om je vrij te laten bewegen. Skeletspieren worden zo genoemd omdat het de spieren zijn die je botten, of skelet, omgeven.

Verschillende soorten spiervezels

Verschillende spiervezels, eenvoudig gecategoriseerd als fast-twitch of slow-twitch, vormen de onderdelen van de skeletspieren. Elke categorie spiervezels valt uiteen in een ingewikkelder cluster, gebaseerd op het niveau van oxidatieve of glycolytische capaciteiten.

Oxidatieve fosforylering verwijst naar de weg die calorische energie volgt om spiercellen van zuurstof te voorzien en adenosinetrifosfaat moleculen te produceren. Om dit te verbeteren kiezen atleten voor Member XXL kopen. In de atletiek wordt oxidatie van de spiercellen ook wel aërobe inspanning genoemd. Daarentegen volgen spiervezels met glycolytische capaciteit een andere metabole weg zonder zuurstof, oftewel anaeroob.

Type I vezels

Slow-twitch, of langzaam-oxiderende vezels gebruiken hoofdzakelijk zuurstof voor de productie van metabole energie, wat uiteindelijk vermoeidheid voorkomt van spieren die uit deze vezels bestaan. De zuurstof die voor type I vezels wordt gegenereerd, zorgt voor een constante aanvoer van adenosinetrifosfaat, of ATP.

ATP is een complexe chemische verbinding die in uw cellen is opgeslagen en tijdens aërobe activiteit wordt geactiveerd. De constante aanmaak van ATP voor uw spieren betekent dat u zware activiteiten gedurende langere tijd kunt volhouden zonder dat de spieren bezwijken stelt de eigenaar van snelweerslank.nl.

De constante zuurstofvoorziening van type I vezels geeft ze een rood uiterlijk omdat de opgenomen zuurstof zich bindt met het myoglobine-eiwit van de rode bloedcellen. Genetica bepaalt meestal welk deel van je lichaam bedekt is met type I-spiervezels. Hardcore duursporters hebben echter meer aanleg voor veranderingen in de spiervezelsamenstelling na jaren van intensieve duurtraining, maar het onderzoek is nog gaande omdat dit niet onomstotelijk is aangetoond en gerepliceerd in klinische studies.

Type II vezels

Fast-twitch vezels vallen verder uiteen in snel-oxidatieve of snel-glycolytische vezels. Snel-oxidatieve verwijst naar vezels die zuurstofrijk zijn en daarom langer weerstand kunnen bieden aan vermoeidheid dan snel-glycolytische vezels. Fast-twitch vezels helpen in het algemeen bij het uitvoeren van activiteiten die een korte energiestoot vereisen met een hoge intensiteit. Net als slow-twitch vezels houden de fast-oxidative vezels het langer vol tijdens de activiteit, maar zijn ze ook beter bestand tegen grotere hoeveelheden kracht dan de slow-twitch varianten.

In tegenstelling tot de slow-twitch gaan de fast-oxidatieve vezels minder lang en minder sterk aan. Snel-glycolytische vezels zijn meer gericht op korte intense activiteit met grote kracht, maar deze spieren raken snel vermoeid en kunnen geblesseerd raken of instorten omdat ze geen zuurstofrijke energie krijgen.

De samenwerking van spieren

Je lichaam vertrouwt op beide categorieën spiervezels om spieren succesvol te bewegen en te onderhouden. Spiercontractie maakt gebruik van beide typen vezels, hoewel één vorm dominant blijft. Een zwakke spiercontractie van de fast-twitch vezel dwingt de slow-twitch vezels om de taak te voltooien en de controle over te nemen. Omgekeerd dwingt een te sterke contractie de snelwerkende vezels om de spiergroep weer onder controle te krijgen.

Uw spiergroepen zijn een bundel van elk type vezel, maar de verhouding in elke bundel varieert. Afhankelijk van je activiteit kan een spierbundel meer van een bepaalde vezel groep gebruiken dan de andere en dan wisselen zodra je activiteitsniveau verandert. Als u bijvoorbeeld rustig een blokje om loopt, worden de langzame spieren gebruikt terwijl de snelle vezels inactief blijven. Als je besluit om het resterende deel van de wandeling te sprinten, worden je snel werkende spieren ingeschakeld terwijl je langzaam werkende spieren rusten.

Spieren tijdens het bodybuilden

In wezen zorgt elk type spiervezel dat wordt aangesproken ervoor dat de slapende groep energie reserveert totdat deze wordt aangesproken. Bij bodybuilding worden de snelle spiervezels gebruikt voor spieropbouw. Gewichtheffen is over het algemeen een anaerobe activiteit, waarbij de weerstand van kracht in korte uitbarstingen nodig is, zodat de spiercellen geen zuurstof krijgen. De uitzondering hierop is als u lichter gewicht tilt voor meer herhalingen, waardoor een zuurstof producerende, of aërobe activiteit ontstaat.

Leave a Comment